Het bedrijf

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat ik, Klaas Kuin, samen met mijn broer Gerard de timmerfabriek Kuin & Kuin oprichtte.

Als zonen van een timmerfabrikant zijn wij opgegroeid tussen de houtkrullen en van jongs af aan bekend met het vak. Na beiden diverse functies bekleed te hebben in de timmerindustrie en aanverwante bedrijven, besloten wij samen een nieuwe fabriek op te richten die zich voornamelijk zou richten op het ambachtelijke en "moeilijkere" vakwerk zoals schuiframen en restauratiewerk. We zaten toen op het industrieterrein in Spanbroek op de Waterkant 29. (Tegenwoordig is dit een woonwijk achter de supermarkt Deen.)

De eerst jaren was het nog kleinschalig en deden we het kantoor en de produktie nog samen met zijn tweeën. Al snel groeide de vraag en kwamen de eerste medewerkers in dienst. Na tien jaar zijn mijn broer en ik elk onze eigen weg gegaan, Gerard legde zich toe op de onroerendgoed markt, ik ging verder met de timmerfabriek.

Langzaam maar zeker groeide het bedrijf, er kwamen meer werknemers in dienst en de productieaantallen groeiden gestaag. Om de groei bij te houden werden omliggende panden aangekocht en kwamen er grotere, veiligere machines.

Na 20 jaar met veel plezier op deze lokatie in Spanbroek gewerkt te hebben werd deze door de gemeente aangekocht en gesaneerd tot woonwijk. Dit kwam goed uit omdat we toch "iets uit ons jasje" waren gegroeid. Een nieuwe geschikte lokatie vonden we aan de Westerboekelweg 20 in Hoogwoud waar de fabriek met directeurswoning van de firma Steenmeijer te koop stond. Een mooie landelijke lokatie met de gemoedelijke sfeer van het platteland. De fabriek werd grondig onder handen genomen en ingericht als moderne timmerfabriek, in de woning achter de fabriek werden de kantoren en ontvangsruimte gerealiseerd. We waren klaar voor een nieuwe fase en als snel kochten we de eerste CNC-gestuurde bovenfreesmachine, een grote stap voorwaarts in de productiecapaciteit en nauwkeurigheid van de bewerkingen. Inmiddels is het alweer gewoon dat er vier moderne CNC-bewerkingseenheden volop productie draaien. 

Hoewel de meeste mensen houten kozijnen preferen boven alternatieve materialen is het onderhoud (schilderen) soms onterecht een struikelblok. We beschikken over een goede spuitafdeling waar onze spuiter met veel aandacht het product in twee of meer lagen in de gewenste kleur kan afspuiten. Wij verwerken de verf van AnkerStuy, een kwalitatief hoogwaardig afwerksysteem. Met een 4-lagen systeem kan de grote onderhoudsbeurt zelfs tot eens in de tien jaar worden teruggebracht.