Kozijnen-ramen-deuren

Wij maken o.a. kozijnen, ramen en deuren, vaak worden deze termen verward.

Een korte uitleg;

Het kozijn is het gedeelte dat in de muur zit, een raam of deur zit altijd in een kozijn, dat kan zowel draaibaar als vast gemonteerd zijn.

Een raam is het houten frame rond het glas dat in een kozijn is gemonteerd. Als men zegt ik ga de ramen lappen wordt meestal bedoelt ik ga het glas lappen, het is wel beter voor het raamwerk om dit net als het kozijn ook af te nemen.

In een kozijn kan ook rechtstreeks het glas worden geplaatst, dat is voordeliger en je hebt meer lichtinval, we noemen dit "vast glas". In sommige gevallen is het echter esthetisch fraaier om ramen toe te passen.

Voordeuren draaien in principe altijd naar binnen, overige deuren afhankelijk van de situatie naar binnen of naar buiten.

Vouwwanden en schuifpuien maken we ook in allerlei variaties, we hebben een eigen systeem ontwikkeld waarbij de deuren extreem licht rollen. 

Ramen zijn in drie hoofdgroepen onder te brengen, binnen- of buitendraaiend en schuiframen

Binnendraaiend zijn; valramen, draai-valramen en binnendraaiende ramen.

Buitendraaiend zijn; naar buitendraaiende ramen en uitzetramen.

Schuiframen zijn; Horizontaal schuivende ramen en vertikaal schuivende ramen, deze laatste ziet men vaak terug bij monumentaal werk.

Voor zeer kleine ramen en/of bij moderne architectuur komt het ook voor dat het glas zelf als raam fungeert, denk daarbij aan hardglazen val-, draai- of uitzetraam